Ana içeriğe atla

Tevfik Fikret - Yağmur Şiir Sözleri Analizi

 

Tevfik Fikret - Yağmur Şiir Sözleri Analizi


Küçük, muttarid, muhteriz darbeler

Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz

Olur dembedem nevha-ger, nagme-saz

Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz

Küçük, muttarid, muhteriz darbeler...


Sokaklarda seylabeler ağlaşır

Ufuk yaklaşır, yaklaşır, yaklaşır;


Bulutlar karardıkça zerrata bir

Ağır, muhtazır dalgalanmak gelir;


Bürür bir soğuk, gölge etrafı hep,

Numayan olur gündüzün nısf-ı şeb.


Söner şimdi, manzur olurken demin

Hayulası karşımda bir alemin.

Açılmaz ne bir yüz, ne bir pencere;

Bakıldıkça vahşet çöker yerlere.


Geçer boş sokaktan, hayalet gibi,

Şitaban u puşide-ser bir sabi;


O dem leyl-i yadımda, solgun, tebah,

Surur bir kadın bir rıda-yı siyah


Saçaklarda kuşlar -hazindir bu pek! -

Susarlar, uzaktan ulur bir köpek.


Öter guş-ı ruhumda boş bir enin,

Boğuk bir tezad-ı sukun u tanın;


Küçük, pür heves, gevherin katreler

Sokaklarda, damlarda pür ihtizaz

Olur muttasıl nevha-ger, nağme-saz

Sokaklarda, damlarda pür ihtizaz

Küçük, pür heves, gevherin katreler...



Şiirin başlangıcı, gelişimi ve sonucu

Şiir, yağmurun başlamasıyla başlar. Yağmur, önce kafeslerde ve camlarda küçük, düzenli ve çekingen darbeler halinde duyulur. Daha sonra sokaklarda seyabeler ağlaşmaya başlar. Ufuk yaklaşır ve bulutlar karardıkça hava ağırlaşır. Etrafta bir soğuk gölge belirir ve gündüz karanlığa karışır.

Şiirin gelişimi, yağmurun şiddetini artırmasıyla devam eder. Yağmur artık hayalle gerçek arasında bir geçişi simgeler. Hayallerin söndüğü ve gerçeklerin ortaya çıktığı bir ana işaret eder.

Şiirin sonucu, yağmurun kesilmesiyle son bulur. Ancak yağmur, şiirin ana temasını oluşturan karamsarlığı ve yalnızlığı da beraberinde götürür.

Şiirin konu analizi

Şiir, bir yağmur gecesinde yaşanan karamsarlığı ve yalnızlığı konu alır. Şiirde, yağmur, hem fiziksel hem de psikolojik bir unsur olarak işlenir. Fiziksel olarak, yağmur, bir doğa olayı olarak karşımıza çıkar. Psikolojik olarak ise, yağmur, karamsarlığı ve yalnızlığı temsil eder.

Şiirin metin analizi

Şiirin dili, ağır ve süslü bir dildir. Şiirde, Arapça ve Farsça kökenli kelimelere sıkça yer verilmiştir. Şiirin kafiye düzeni, sarma kafiyedir.

Şiirin ana teması

Şiirin ana teması, karamsarlık ve yalnızlıktır. Şiirde, yağmur, bu temayı en iyi şekilde yansıtan unsurdur. Şiirde, yağmurun başlamasıyla birlikte, doğada ve insan ruhunda bir değişim yaşanır. Doğa, ağırlaşır ve kararır. İnsan ruhunda ise, karamsarlık ve yalnızlık baş gösterir.

Şiirde hangi evrensel temalar işleniyor?

Şiirde, doğa-insan ilişkisi, yalnızlık, karamsarlık, ölüm gibi evrensel temalar işleniyor.

Genel mesajı nedir?

Şiir, insanın doğaya ve hayata olan bağlılığını sorgular. Şiir, insanın yalnızlığını ve karamsarlığını da gözler önüne serer.

Sonuç

Tevfik Fikret'in "Yağmur" şiiri, Türk şiirinin en önemli eserlerinden biridir. Şiir, güçlü bir dil ve etkileyici bir anlatımla, insanın doğaya ve hayata olan bağlılığını sorgular. Şiir, insanın yalnızlığını ve karamsarlığını da gözler önüne serer.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...