Ana içeriğe atla

Can Yücel - Bağlanmayacaksın Şiir Sözleri Analizi

 

Can Yücel - Bağlanmayacaksın Şiir Sözleri Analizi


Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne.

"O olmazsa yaşayamam." demeyeceksin.

Demeyeceksin işte.

Yaşarsın çünkü.

Öyle beylik laflar etmeye gerek yok ki.

Çok sevmeyeceksin mesela. O daha az severse kırılırsın.


Ve zaten genellikle o daha az sever seni,

Senin onu sevdiğinden.

Çok sevmezsen, çok acımazsın.

Çok sahiplenmeyince, çok ait de olmazsın hem.

Hatta elini ayağını bile çok sahiplenmeyeceksin.

Senin değillermiş gibi davranacaksın.

Hem hiçbir şeyin olmazsa, kaybetmekten de

korkmazsın.



Onlarsız da yaşayabilirmişsin gibi davranacaksın.

Çok eşyan olmayacak mesela evinde.

Paldır küldür yürüyebileceksin.

İlle de bir şeyleri sahipleneceksen,

Çatıların gökyüzüyle birleştiği yerleri sahipleneceksin.

Gökyüzünü sahipleneceksin,

Güneşi, ayı, yıldızları...


Mesela kuzey yıldızı, senin yıldızın olacak.

"O benim." diyeceksin.

Mutlaka sana ait olmasın istiyorsan bir şeylerin...

Mesela gökkuşağı senin olacak.

İlle de bir şeye ait olacaksan, renklere ait

olacaksın.Mesela turuncuya, ya da pembeye.Ya da cennete ait olacaksın.


Çok sahiplenmeden, çok ait olmadan yaşayacaksın.

Hem her an avuçlarından kayıp gidecekmiş gibi,

Hem de hep senin kalacakmış gibi hayat.

İlişik yaşayacaksın. Ucundan tutarak...



Şiirin başlangıcı, gelişimi ve sonucu nasıldır?

Şiir, "Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne." dizesiyle başlar. Bu dize, şiirin ana temasını, yani bağlanmama fikrini ortaya koyar. Şiir, bu temayı çeşitli örneklerle desteklemek için gelişir. Örneğin, şiirde çok sevmenin insanı kırabileceği, çok sahiplenmenin insanı ait olma hissinden uzaklaştırabileceği gibi düşünceler dile getirilir. Şiir, "İlişik yaşayacaksın. Ucundan tutarak..." dizesiyle sona erer. Bu dize, şiirin mesajını, yani ilişkilerde denge kurmanın önemini özetler.

Şiirin ana teması nedir?

Şiirin ana teması, bağlanmama fikridir. Şiir, bu temayı, insanların sevdiklerine, eşyalarına ve hatta kendilerine fazlasıyla bağlanmasının onları mutsuz edebileceğini öne sürerek destekler. Şiir, insanların ilişkilerde denge kurmayı öğrenmeleri gerektiğini savunur.

Şiirin Konu analizi nedir?

Şiir, aşk, sevgi, ilişkiler, sahiplenme, ait olma gibi konuları ele alır. Şiir, bu konuları bireysel bir bakış açısıyla ele alır ve kişisel deneyimlere dayanır.

Şiirin Duygu analizi nedir?

Şiir, genellikle karamsar ve ironik bir tonda yazılmıştır. Şiir, insanların bağlanma korkusu ve bu korkunun yol açabileceği olumsuz sonuçlara dair bir farkındalık yaratır.

Şiirde geçen imgeler, metaforlar ve anlatı teknikleri nelerdir?

Şiirde, çeşitli imgeler, metaforlar ve anlatı teknikleri kullanılır. Örneğin, "Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne." dizesiyle başlayan şiir, "körü körüne" ifadesi ile bağlanmanın tehlikesini vurgular. "Çok sevmeyeceksin mesela. O daha az severse kırılırsın." dizesiyle başlayan şiirde, "kırılmak" ifadesi ile bağlanmanın riskini gösterir. "Hatta elini ayağını bile çok sahiplenmeyeceksin." dizesiyle başlayan şiirde, "elini ayağını" ifadesi ile insanın en yakınlarını bile fazlasıyla sahiplenmemesi gerektiğini vurgular.

Anlamsal ağ analizi nasıldır?

Şiirdeki anlamsal ağ, bağlanma, sevilme, sahiplenme, ait olma gibi kavramlar etrafında şekillenmiştir. Şiir, bu kavramlar arasındaki ilişkileri çeşitli örneklerle destekler. Örneğin, "Çok sevmeyeceksin mesela. O daha az severse kırılırsın." dizesiyle başlayan şiir, sevme ve sevilme arasındaki ilişkiyi gösterir. "Çok sahiplenmeyince, çok ait de olmazsın hem." dizesiyle başlayan şiir, sahiplenme ve ait olma arasındaki ilişkiyi gösterir.

Konuşma analizi nasıldır?

Şiir, birinci tekil şahıs anlatımıyla yazılmıştır. Bu anlatım, şiirin kişisel bir bakış açısıyla yazıldığını gösterir. Şiirde, genellikle direktif cümleler ve sorular kullanılır. Bu kullanım, şiirin okuyucuyu düşündürmeye ve harekete geçmeye davet ettiğini gösterir.

Genel mesajı nedir?

Şiirin genel mesajı, ilişkilerinde denge kurmanın önemidir. Şiir, insanların sevdiklerine, eşyalarına ve hatta kendilerine fazlasıyla bağlanmasının onları mutsuz edebileceğini öne sürerek bu mesajı destekler. Şiir, insanların ilişkilerinde özgür ve bağımsız kalabilmeleri gerektiğini savunur.

Sonuç?

Can Yücel'in "Bağlanmayacaksın" şiiri, bireysel bir bakış açısıyla yazılmış, karamsar ve ironik bir tonda yazılmış bir şiirdir. Şiir, bağlanmanın tehlikelerini ve ilişkilerinde denge kurmanın önemini vurgular. Şiir, okuyucuyu düşündürmeye ve harekete geçmeye davet eden bir mesaja sahiptir.

3 anahtar kelime:

  • Bağlanmama
  • İlişkiler
  • Özgürlük

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...