Ana içeriğe atla

Cahit Sıtkı Tarancı - Otuz Beş Yaş Şiir Sözleri Analizi

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Otuz Beş Yaş Şiir Sözleri Analizi


Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün.

Delikanlı çağımızdaki cevher,

Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,

Gözünün yaşına bakmadan gider.


Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?

Benim mi Allahım bu çizgili yüz?

Ya gözler altındaki mor halkalar?

Neden böyle düşman görünürsünüz;

Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?


Zamanla nasıl değişiyor insan!

Hangi resmime baksam ben değilim:

Nerde o günler, o şevk, o heyecan?

Bu güler yüzlü adam ben değilim

Yalandır kaygısız olduğum yalan.


Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız;

Hatırası bile yabancı gelir.

Hayata beraber başladığımız

Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir;

Gittikçe artıyor yalnızlığımız.


Gökyüzünün başka rengi de varmış!

Geç farkettim taşın sert olduğunu.

Su insanı boğar, ateş yakarmış!

Her doğan günün bir dert olduğunu,

İnsan bu yaşa gelince anlarmış.


Ayva sarı nar kırmızı sonbahar!

Her yıl biraz daha benimsediğim.

Ne dönüp duruyor havada kuşlar?

Nerden çıktı bu cenaze? Ölen kim?

Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar.


N'eylersin ölüm herkesin başında.

Uyudun uyanamadın olacak

Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak.

Taht misali o musalla taşında.


Şiirin başlangıcı, gelişimi ve sonucu nasıldır?

Şiir, şairin 35 yaşına basmasıyla birlikte yaşadığı duyguları ve düşünceleri anlatıyor. Şiirin ilk dizeleri, şairin ömrünün yarısını tamamladığını ve bu yaştan sonra hayatın daha da hızlı akacağını ifade ediyor. İkinci dörtlükte, şair yaşlanmanın getirdiği fiziksel ve ruhsal değişiklikleri fark etmeye başlıyor. Şakaklarına kar yağdığını, yüzünde çizgiler olduğunu ve gözlerinin altında mor halkalar olduğunu görüyor. Aynalara baktığında artık eski halini görmediğini fark ediyor.

Üçüncü dörtlükte, şair zamanla nasıl değiştiğini anlatıyor. Eskiden neşeli ve heyecanlı bir insanken şimdi daha durgun ve kaygılı olduğunu söylüyor. İlk aşkının hatırasının bile yabancı geldiğini ifade ediyor. Dostlarıyla yollarının ayrıldığını ve yalnızlığının arttığını dile getiriyor.

Dördüncü dörtlükte, şair hayatın gerçeklerini fark etmeye başlıyor. Gökyüzünün farklı renkleri olduğunu, taşın sert olduğunu, suyun boğabileceğini ve ateşin yakabileceğini öğreniyor. Her doğan günün bir dert olduğunu ve insanın bu yaşa gelince bunu anladığını söylüyor.

Beşinci dörtlükte, şair sonbaharın yaklaştığını ve bunun kaçıncı bahçenin tarumar olacağını düşünüyor. Kuşlara ve cenazeye bakarak ölümün her insanın başına geleceğini fark ediyor.

Şiir, şairin ölümle yüzleşmesine ve hayata dair yeni bir bakış açısı kazanmasına işaret ediyor.

Şiirin Konu analizi nedir?

Şiirin konusu, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamadır. Şiirde, şair yaşlanmanın getirdiği fiziksel ve ruhsal değişiklikleri, hayatın gerçeklerini ve ölümün kaçınılmazlığını anlatıyor.

Şiirin Metin analizi nedir?

Şiir, serbest ölçüyle yazılmış ve 15 dörtlükten oluşmuştur. Şiirde, aliterasyon, asonans, kişileştirme ve metafor gibi çeşitli sanatsal unsurlar kullanılmıştır.

Şiirin Ana teması nedir?

Şiirin ana teması, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamaktır. Şiirde, şair hayatın yarısını tamamlamış olarak, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamaktadır. Yaşlanmanın getirdiği fiziksel ve ruhsal değişiklikleri fark eden şair, hayatın gerçeklerini ve ölümün kaçınılmazlığını anlamaya başlar.

Şiirde hangi evrensel temalar işleniyor?

Şiirde, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulama gibi evrensel temalar işleniyor. Bu temalar, her çağda ve her toplumda insanların ilgisini çeken temalardır.

Genel mesajı nedir?

Şiir, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamamızı sağlar. Şiirde, şair hayatın yarısını tamamlamış olarak, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamaktadır. Şiir, bize hayatın kısa ve kıymetli olduğunu hatırlatır. Ölüm gerçeğini kabul ederek, hayattan daha fazla keyif almamız gerektiğini söyler.

Sonuç?

Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş" şiiri, Türk edebiyatının en önemli şiirlerinden biridir. Şiir, hayatın anlamını ve ölüm gerçeğini sorgulamasıyla evrensel bir temaya sahiptir. Şiir, her yaştan insanın okuyup etkilenebileceği bir eserdir.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...