Ana içeriğe atla

Cahit KÜLEBİ - BİLİNMEYEN Şiir Sözleri Analizi

 Cahit KÜLEBİ - BİLİNMEYEN Şiir Sözleri Analizi


O ki bardağa dökülen şaraptır

(Bal yoğunluğundadır, sıcaktır, ışıktır).


O ki sabah erken bir bahçedir

(Çayır kokusudur, serinliktir, muttur).


O ki esen yeldir kar erirken

(Çiğdemdir, ağaç çiçeğidir, okşayıştır).


O ki içilen sudur kana kana

(Özlemdir, doymayıştır, kardeştir).


O ki bir yüce ırmaktır akar

(Ürküntüdür, baş dönmesidir, gidiştir).


O ki maviliği belirsiz denizdir

(Buğulanmadır, düştür, sevmekte ölümdür).


O ki bir ince kızdır ak tenli

(Yaşamdır, umuttur, gözyaşıdır).



Şiirin başlangıcı, gelişimi ve sonucu

Şiir, "O ki" diye başlayan bir dizeyle başlar ve ardından şairin bilinmeyene dair çağrışımlar yapan bir dizi benzetme gelir. Şiir, şairin bilinmeyene olan merakını ve hayranlığını yansıtır.

Şiir, şairin bilinmeyene dair benzetmelerini sıralamasıyla gelişir. Şair, bilinmeyeni şarap, bahçe, yel, su, ırmak, deniz ve kız gibi farklı unsurlara benzetir. Bu benzetmeler, bilinmeyenin zengin ve çeşitli anlamlarını yansıtır.

Şiir, şairin bilinmeyene dair çağrışımlarını tamamlamasıyla sona erer. Şair, bilinmeyenin "yaşamdır, umuttur, gözyaşıdır" olduğunu söyler. Bu ifadeler, bilinmeyenin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini yansıtır.

Şiirin Konu analizi

Şiirin konusu, bilinmeyendir. Şair, bilinmeyenin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini anlamaya çalışır. Şiir, bilinmeyene dair şairin merakını ve hayranlığını yansıtır.

Şiirin Metin analizi

Şiir, 8 dörtlükten oluşur. Dörtlüklerin her biri, 7'li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Şiirde, basit ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.

Şiirde, benzetme, kişileştirme ve metafor gibi sanatsal unsurlar kullanılmıştır. Şair, bilinmeyeni daha iyi anlatabilmek için bu unsurlardan yararlanmıştır.

Şiirin Ana teması

Şiirin ana teması, bilinmeyenin gizemli ve büyüleyici doğası üzerinedir. Şair, bilinmeyenin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini yansıtarak, onun karmaşıklığını ve derinliğini vurgular.

Şiirde hangi evrensel temalar işleniyor?

Şiirde, aşağıdaki evrensel temalar işleniyor:

  • Bilinmeyene duyulan merak: Şair, bilinmeyenin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini anlamaya çalışır. Bu tema, insanoğlunun varoluşuyla ilgili temel bir soruyu yansıtır.
  • Umut: Şair, bilinmeyende bir umut kaynağı görür. Bu tema, insanoğlunun geleceğiyle ilgili iyimserliğini yansıtır.
  • Korku: Şair, bilinmeyenden bir miktar da korku duyar. Bu tema, insanoğlunun bilinmeyene karşı duyduğu doğal bir endişeyi yansıtır.

Genel mesajı nedir?

Şiirin genel mesajı, bilinmeyenin gizemli ve büyüleyici doğası üzerinedir. Şair, bilinmeyenin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini yansıtarak, onun karmaşıklığını ve derinliğini vurgular. Şiir, insanoğlunun bilinmeyene olan merakını ve hayranlığını da yansıtır.

Sonuç

Cahit Külebi'nin "Bilinmeyen" şiiri, bilinmeyene dair şairin merakını ve hayranlığını yansıtan etkileyici bir şiirdir. Şiir, bilinmeyenin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini yansıtarak, onun karmaşıklığını ve derinliğini vurgular.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...