Ana içeriğe atla

Ahmed Arif - Hasretinden Prangalar Eskittim Şiir Sözleri Analizi

 

Ahmed Arif - Hasretinden Prangalar Eskittim Şiir Sözleri Analizi


Hasretinden Prangalar Eskittim

Seni, anlatabilmek seni.

İyi çocuklara, kahramanlara.

Seni anlatabilmek seni,

Namussuza, halden bilmeze,

Kahpe yalana.


Ard-arda kaç zemheri,

Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.

Dışarda gürül-gürül akan bir dünya...

Bir ben uyumadım,

Kaç leylim bahar,

Hasretinden prangalar eskittim.

Saçlarına kan gülleri takayım,

Bir o yana

Bir bu yana...


Seni bağırabilsem seni,

Dipsiz kuyulara,

Akan yıldıza,

Bir kibrit çöpüne varana,

Okyanusun en ıssız dalgasına

Düşmüş bir kibrit çöpüne.


Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin,

Yitirmiş öpücükleri,

Payı yok, apansız inen akşamdan,

Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene,

Seni anlatabilsem seni...

Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır

Üşüyorum, kapama gözlerini...



Şiirin başlangıcı, gelişimi ve sonucu nasıldır?

Şiir, şairin sevdiğine duyduğu hasreti anlatmakla başlar. Şair, sevdiğini iyi insanlara, kahramanlara anlatabilmek için günlerce, yıllarca çabaladığını söyler. Ancak sevdiğini kötü insanlara, namussuza, kahpe yalana anlatabilmek için de çaba harcamak zorundadır.

Şiir, şairin sevdiğini anlatmak için yaptığı çabanın bir özeti niteliğindedir. Şairin bu çabası, şiirin gelişimini oluşturur. Şiir ilerledikçe, şairin sevdiğine duyduğu hasretin giderek arttığı görülür.

Şiir, şairin sevdiğinin yokluğunda yaşadığı yalnızlık ve üzüntü ile son bulur. Şair, sevdiğinin yokluğunu Cehennemin öbür adı olarak nitelendirir ve onu özlemekten üşüdüğünü söyler.

Şiirin Konu analizi nedir?

Şiirin konusu, sevgilinin yokluğunda yaşanan hasret ve özlemdir. Şair, sevdiğini anlatmak için yaptığı çabayı da şiirin konusuna dahil etmiştir.

Şiirin Metin analizi nedir?

Şiir, serbest ölçü ile yazılmıştır. Şiirin dili sade ve anlaşılırdır. Şiirde, şair, sevgiliye duyduğu hasreti anlatmak için çeşitli imgeler ve benzetmeler kullanmıştır. Örneğin, "hasretinden prangalar eskittim" ifadesi, şairin sevdiğinin yokluğunda yaşadığı hasretin büyüklüğünü simgelemektedir.

Şiirin Ana teması nedir?

Şiirin ana teması, sevgilinin yokluğunda yaşanan hasret ve özlemdir. Bu tema, şiirin her bir satırında hissedilir.

Şiirde hangi evrensel temalar işleniyor?

Şiirde, sevgi, hasret, özlem, yalnızlık ve üzüntü gibi evrensel temalar işlenmiştir. Bu temalar, her insan için geçerli olan duygulardır.

Genel mesajı nedir?

Şiirin genel mesajı, sevginin ne kadar güçlü bir duygu olduğudur. Şair, sevdiğine duyduğu hasreti anlatırken, sevginin insanı nasıl değiştirebileceğini ve nasıl etkileyebileceğini de ortaya koyar.

Sonuç

"Hasretinden Prangalar Eskittim" şiiri, Türk edebiyatında en sevilen ve en çok okunan şiirlerden biridir. Şiir, sevginin, hasretin ve özlemin evrensel duygularını başarılı bir şekilde anlatmaktadır.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...