Ana içeriğe atla

FAİLİ MALUM SÖZLERİ - TUĞÇE HAŞİMOĞLU

 "Failli Malum" şarkısı, kaybedilen bir aşkın ardından yaşanan derin acı, umutsuzluk ve kabullenme sürecini anlatır. Şarkıdaki kişi, sevdiği insanı kaybetmenin acısıyla boğuşur ve gururu yüzünden ona duygusal bir tepki verememiştir. Yazgı ve ölüm temaları, şarkının ana konularıdır. Kişi, yaşadığı acıyla baş edemeyip, ya sevdiği kişinin geri dönmesini ya da acısını sonlandıracak bir ölüm diler. Genel olarak, kaybın ve aşkın getirdiği derin travmaların içsel bir yolculukla anlatıldığı, umutsuzluk ve kabullenme duygularının hakim olduğu bir şarkıdır.


TUĞÇE HAŞİMOĞLU - FAİLİ MALUM ŞARKI SÖZLERİ



Korktum da gitmenden

Dur diyemedim kibrimden

Ben günahkar Havva

Kovuldum cennetten


Ben bundan sonra gülmem

Bundan daha fazla üzülmem

Kıydı bu cana FAİLİ MALUM bir daha ölmem


Yazıldı yazgım

Bozuldu bildiğim ezber

Acısı da nefesime engel

Ya bir kör kurşun gönder ya sen gel

Sustu serabın soldu baharın rengi

Gidince ruhumun dengi

Ne olur gel


Aynı gök aynı deniz 

Ama artık mavi değil

İsyan etme yüreğim 

Sevdanın önünde eğil


TUĞÇE HAŞİMOĞLU - FAİLİ MALUM ŞARKI SÖZLERİ


Kıta Kıta Analiz:

1. Kıta: "Korktum da gitmenden
Dur diyemedim kibrimden
Ben günahkar Havva
Kovuldum cennetten"

  • Analiz: Bu ilk kıta, kişinin bir kaybı yaşamadan önce duyduğu korkuyu ve gururun, sevdiklerinin kaybını engellemeye yetmediğini dile getiriyor. "Günahkar Havva" ifadesi, İslam'daki ilk insan ve cennetten kovulma temasına bir göndermedir, burada bu mecaz, karakterin bir hataya düşüşünü, kaybolan cennetini anlatır.

2. Kıta: "Ben bundan sonra gülmem
Bundan daha fazla üzülmem
Kıydı bu cana FAİLİ MALUM bir daha ölmem"

  • Analiz: Burada duygu yoğunluğu artıyor. Kişi, artık acı çekmeye dayanamayacak hale gelmiş ve buna "faili malum" (katili belli) bir olayı referans alarak ölüm düşüncesini ifade ediyor. Bu, kişisel bir çöküşün simgesidir ve bir türlü çözülemeyen bir acının sonucu olarak ölüm ve final düşüncesiyle yüzleşmeyi anlatır.

3. Kıta: "Yazıldı yazgım
Bozuldu bildiğim ezber
Acısı da nefesime engel
Ya bir kör kurşun gönder ya sen gel"

  • Analiz: Bu kıta, yazgının kaçınılmazlığını ve kaderin bozulmuş düzenini anlatıyor. “Ezberin bozulması” burada bir tür içsel çöküşü ve düzenin parçalanışını simgeliyor. Acı, kişinin günlük yaşantısını zorluyor ve bu yoğun duygusal travma içinde iki seçenek öne çıkıyor: acıyı sonlandıran bir ölüm ya da sevdiklerinin geri dönüşü.

4. Kıta: "Sustu serabın soldu baharın rengi
Gidince ruhumun dengi
Ne olur gel"

  • Analiz: Burada bahar metaforu, kaybolan neşeyi, hayatın solmuş renklerini ve ruhsal karanlık içinde bir kaybı yansıtır. “Ruhumun dengi” ifadesi ise, kaybolan sevdanın ve ruhsal uyumun eksikliğini belirtiyor.

5. Kıta: "Aynı gök aynı deniz
Ama artık mavi değil
İsyan etme yüreğim
Sevdanın önünde eğil"

  • Analiz: Bu son kıta, sevda ve hayal kırıklığının getirdiği bir içsel itirafla son buluyor. Doğa unsurlarıyla bir karşılaştırma yapılarak kaybolan bir huzur ve değişen bir dünya anlatılmakta. “İsyan etme yüreğim” ifadesi, bir tür kabullenme ve acıya teslim olma duygusunu dile getiriyor.

Temalar ve Konular:

  • Aşk ve Kaybetme: Şarkı, kaybedilen bir aşka ve bu kaybın ardından yaşanan derin üzüntüye odaklanmaktadır. Aşkın getirdiği acı, insanın iç dünyasında derin izler bırakır.

  • Kader ve Yazgı: Kişinin hayatındaki olumsuzluklar, “yazgı” ve “ezber bozulması” gibi kelimelerle belirtilmiş ve bunlarla barışma süreci anlatılmıştır.

  • İçsel Çöküş ve Umutsuzluk: Şarkıdaki karakterin duygusal olarak çökmesi, hayata tutunma çabalarının tükenmesi, ölüm ve acı arasında bir seçim yapma hissiyatıyla dile getirilmiştir.


Duygusal Yolculuk Haritası:

  1. Başlangıç: Korku, kaybetme korkusu ve gururdan ötürü harekete geçilememe.
  2. Orta: İçsel bir çözümsüzlük ve duygusal çöküş. “Faile malum” bir ölüm ve kaderin kaçınılmazlığı duygusu.
  3. Son: Umutsuzluk, kayıp ve kişinin son bir kez daha sevdiğini görmek istemesi. Hayatın renklerinin solmuş olması ve kabullenme.

Dil ve Sözcük Seçimi Analizi:

  • “Kibir” ve “gurur”: Bu kelimeler, karakterin bir tür içsel savaşı ve acıyı dile getirdiği, engellerin yaratıldığı duygusal bir duvarı simgeler.
  • “Faili malum”: Bu terim, Türkçede “katili belli” anlamına gelir. Ancak şarkıda, kaybolan sevdanın ardından ölümle ilişkilendirilen acının, işleyen bir trajediyi simgeler.
  • “Serap” ve “baharın rengi”: Şarkının romantik yönüyle bağlantılı olarak doğa unsurları kullanılır, ancak bu unsurlar kaybolan umut ve yaşamın solmuşluğunu vurgular.

Bölümsel Yapı Analizi:

Şarkı, ana temalar etrafında gelişen, bir duygusal evrim geçiren bölümlerden oluşur. İlk bölümde korku ve suçluluk, orta bölümde yazgı ve ölüm temaları işlenirken, son bölümde umutsuzluk ve kabullenme sürecine geçilir.


Anahtar Kelimeler:

  1. Kibir - TDK Anlamı: İnsanların, kendilerini başkalarından üstün görme durumu.

    • Şarkıdaki Anlamı: Kişinin, sevgisini kaybetmemek için gururunu öne çıkarması ve duygusal engellerin oluşması.
  2. Faili Malum - TDK Anlamı: Katili belli.

    • Şarkıdaki Anlamı: Acıyı yaratan kişinin belirgin olması, ancak bu acının hala çözümsüz olması.
  3. Serap - TDK Anlamı: Göz yanılsaması, uzak yerlerde suyun yansıması nedeniyle görülen hayali su birikintisi.

    • Şarkıdaki Anlamı: Gerçeklikten kopmuş bir dünya ve hayal kırıklığı.
  4. Yazgı - TDK Anlamı: Kader, alın yazısı.

    • Şarkıdaki Anlamı: Değiştirilemez bir kaderin ve uğranılan acının anlatılması.

Dikkat Çeken Mısralar:

  • "Ben bundan sonra gülmem / Bundan daha fazla üzülmem" - Bu dizede, umutsuzluk ve acının zirveye ulaşması vurgulanır.
  • "Ya bir kör kurşun gönder ya sen gel" - Ölüm ve kayıp arasındaki dramatik ve acılı geçişin simgesel bir ifadesi.

Genel Mesaj ve Sonuç:

Şarkı, kaybedilen sevdanın ve yaşanan acının derinliğini ve bu acıyı kabullenme sürecini işliyor. Genel mesaj, kaybın kaçınılmaz olduğu ve bunun insanın içsel dünyasında yaratabileceği derin travmalarla yüzleşme zorunluluğudur. Şarkı, sevdanın ve aşkın insanı nasıl dönüştürdüğünü, ne kadar derin izler bırakabileceğini anlatır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

OMER BALIK - GÜCENDİM FELEĞE ŞARKI SÖZLERİ (ft. SEVDA DENİZ)

 OMER BALIK - GÜCENDİM FELEĞE ŞARKI SÖZLERİ (ft. SEVDA DENİZ) Kaderimle baş başa Bırakılıp gidildim Gel de gör şu halimi Eskiden bu ben miydim ? Gel de gör şu halimi Eskiden bu ben miydim ? Her ümidim, ışığım Gönlümde hançer oldu Bilseydim seni senden Böyle çok sever miydim? Bilseydim seni senden Böyle çok sever miydim? Sevmiyorum deseydin Seni elbet anlardım Taş basardım bağrıma Gittiğine yanmazdım Taş basardım bağrıma Gittiğine yanmazdım Sevmiyorum deseydin Seni elbet anlardım Unuturdum Sana ben tanrım diye tapardım Unuturdum Sana ben tanrım diye tapardım Skit: Size layık değil ama gazinonun sahibi Osman bey bu çeki kabul etmenizi rica ediyor. Ben para için yazmadım bu müzikleri. Tabii orası muhakkak, yanılmıyorsam sırf zevk için beste yapacak kadar zengin değilsiniz. Skit 2: Ne biliyorsunuz? Belki de hala sizi seviyordur. Hem parasıda çok.. Niye bu kadar insafsızca konuşuyorsunuz? Ben buraya nasihat dinlemeye gelmemiştim ki... Kıta Kıta Analiz 1. Kıta: Kaderimle baş başa Bıra...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi  #HasanBayar hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani ...