Kader ve Alın Yazısı: Şarkıda "Mevlam yazmış fermanım" dizesi kaderin önceden yazıldığını vurguluyor, insanların hayatındaki acıların ve mutlulukların kaçınılmaz olduğunu anlatıyor.
Acı ve Hüzün: Yiğidin ölümü, yalnızlık, dert gibi konular, şarkının genel hüzünlü atmosferini belirliyor.
Ölüm ve Yas: Kuşların yas tutması ve yiğidin ölümünün sıkça dile getirilmesi, ölümün acı verici ancak hayatın bir gerçeği olduğuna işaret ediyor.
Doğa ve Coğrafya: Dağlar, yollar ve Pasin gibi yerler doğayla iç içe bir hayatı anlatıyor ve Anadolu kültürünün izlerini taşıyor.
Şarkının Duygusal Yolculuk Haritası
Başlangıç (Özlem ve Hüzün): Şarkı, dağların simgesiyle başlayan bir hüzün tablosu çiziyor. Kömürden kara dağlar, geçmişin ağırlığını ve geçen günlerin ömürden götürdüğünü hatırlatıyor.
Orta Bölüm (Kader ve Teslimiyet): "Feleğin kuşu" metaforu ile hayatın acımasızlığına ve kaderin kaçınılmazlığına vurgu yapılıyor. "Mevlam yazmış fermanım" ifadesiyle teslimiyet duygusu ön plana çıkıyor.
Son Bölüm (Yalnızlık ve Ölüm): Yiğidin yalnız ölümü, kuşların yas tutması gibi imgelerle yalnızlık, keder ve ölüm duygusu zirveye ulaşıyor. Kaderin acı yanına karşı bir isyan ve çaresizlik hissediliyor.
Şarkının Genel Konusu ve Hikayesi
Şarkı, Anadolu coğrafyasının zorlu yaşam koşullarında geçen, kaderin acımasızlığına boyun eğmiş bir insanın hikayesini anlatıyor. Geçen günlerin ömürden gitmesi, hayatın ağırlığını taşıyan yalnız insanların dramını gözler önüne seriyor. Kaderin pençesinde, dertler içinde boğulan bir insanın, Tanrı'dan ya dertlerine derman bulmayı ya da acılarına son verilmesini dilemesiyle bir içsel çığlık sunuluyor.
Dil ve Sözcük Seçimi Analizi
Metaforlar: "Dağlar kömürdendir", "Feleğin kuşu" gibi imgeler kullanılarak soyut duygular somutlaştırılmış. Kömür gibi kara dağlar, hayatın zorluklarını simgeliyor.
Tekrarlar: "Hadi leylim leylalım" ve "Mevlam yazmış fermanım" dizeleri tekrar edilerek vurgu ve duygusal derinlik artırılıyor.
Yerel ve Halk Dili: "Mevlam", "yiğit", "gardaş" gibi sözcükler Anadolu kültürüne özgü bir dil kullanıldığını gösteriyor, samimiyet ve içtenlik katıyor.
Bölümsel Yapı Analizi
Kıta 1 (Doğanın ve Zamanın Hızla Geçişi): Dağlar ve geçen günler ile hayatın hızla akıp gittiği anlatılıyor.
Nakarat (Teslimiyet ve Dualar): Tanrı’ya yakarışlar, acılardan kurtuluş dilekleri sunuluyor.
Kıta 2 (Yollar ve Kaybolmuşluk): Pasin’e giden yolun tersine dönmesi, belirsizliği ve kaderin oyununu temsil ediyor.
Kıta 3 (Yalnız Ölüm): Yiğidin yalnız ölümüyle derin bir yalnızlık duygusu işleniyor.
Şarkıda Geçen Önemli Anahtar Kelimeler
Ferman (TDK: Padişah buyruğu): Şarkıda "kader" anlamında kullanılmış, kişinin yaşam yolunun yazılı olduğu bir tür kaderin simgesi.
Yiğit (TDK: Cesur, kahraman kişi): Şarkıda, zor zamanlarda bile dik durmaya çalışan, ama yalnızlığıyla boğuşan kişi olarak resmedilmiş.
Leylim Ley: Anadolu halk kültüründe kullanılan bir ninni veya türkü başlangıcı; şarkıda derin bir iç çekiş, yakarış ifadesi olarak kullanılmış.
Şarkıdaki Dikkat Çeken Mısralar
"Bu dağlar kömürdendir, geçen gün ömürdendir": Zamanın hızla geçtiği, her geçen günün ömürden çaldığını vurguluyor.
"Hadi leylim leylalım, Mevlam yazmış fermanım": Kader karşısında boyun eğişin ve çaresizliğin ifadesi.
"Burda bir yiğit ölmüş, yanında gardaşı yok": Yalnızlık ve çaresizliğin en derin tasviri.
Genel Mesaj ve Sonuç
"Bu Dağlar Kömürdendir" şarkısı, Anadolu insanının kaderle olan mücadelesini, yalnızlıklarını ve yaşamın zorlukları karşısındaki direncini anlatan derin bir ağıt niteliğindedir. Hayatın zorluklarına karşı gösterilen direnç, kaderin çizdiği yola boyun eğiş, fakat yine de Tanrı’dan umut arayışı ön plandadır. Şarkı, bireyin yaşadığı içsel çatışmaların, hayal kırıklıklarının ve umutlarının bir yansıması olarak, dinleyiciye derin bir duygusal etki bırakır
Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ? - Burayı çek Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek ) Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek ) Hepside dertlenecek Dert üstüne dert eklenecek Gizo arkamdan seslenecek ! Ortaklarımı - çekme Çapulcuları - çekme Veriyorum düşmanlara göre poz Çıktım Meydana oldular toz Ne dostluk kaldı ne akrabalık -Göremedik kimseden fayda Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım - gelsin kemanlı gayda Çek bebeksi tenimi çek Dostum düşmanım görsün çek Ordan çek burdan çek Kralı çek kraliçeyi çek Görünce hepside dertlenecek Uğraşmıyorum değmeyecek Al bu lafım sana üstüne çek Onları boşver numaracı Sen bizi çeksene ...
Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene Alıp ta götürsene Meyyi deryana daldım Bir damla aşk versene Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel Ya Nuri nurani Ya Bazu ya Geylani Eya Kutbu RRabbani Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme Ya Bazu ya Geylani Aşıkların deryası...
Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...
Yorumlar
Yorum Gönder
Şarkıyı beğendiniz mi? Düşüncelerinizi ve şarkının teması, duyguları ve önemli noktaları hakkındaki yorumlarınızı paylaşın. Beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşarak sanatçıya destek olmayı unutmayın!