Ana içeriğe atla

UĞUR IŞILAK - HARALA GÜRELE ŞARKI SÖZLERİ

 Uğur Işılak, "Harala Gürele" şarkısında, toplumsal yüzeyselliği, bilgelik ve cehalet üzerinden eleştirerek, kaosu sorguluyor.



UĞUR IŞILAK - HARALA GÜRELE ŞARKI SÖZLERİ


Allâme-i cihan gibi kesiyor ahkâm

Bu teşbihte mübalağa yok mesele muhkem

 

Herkes olmuş filozof

Dışı bilge içi kof

Kafalar allak bullak

Her iş yarım yamalak

 

Harala gürele nereye kadar bu gidiş böyle

Hayra alâmet değil bu âdet yanlışsa söyle

Konuşan çok, dinleyen yok, ne söylense boş

Artık belli olmuyor kim ayık kim sarhoş

 

Bol keseden akıl vermek oldu meziyet

Neresinden tutarsan tut vahim vaziyet

 

Ne güzeldir cehalet

Bilmediğin konu yok

Her hususta fikrin var

Hadsizliğin sonu yok

Her hususta fikrin var

Şirazenin yönü yok

 

Harala gürele nereye kadar bu gidiş böyle

Hayra alâmet değil bu âdet yanlışsa söyle

Konuşan çok, dinleyen yok, ne söylense boş

Artık belli olmuyor kim ayık kim 


Söz - Müzik: Uğur Işılak

Aranjör: Volkan Yiğit

Şarkının İşlediği Temalar ve Konular

Şarkı, toplum eleştirisi üzerine kuruludur. Bilgelik, cehalet, hadsizlik ve kafa karışıklığı gibi temaları işler. İnsanların, özellikle günümüz toplumunda, bilgi sahibi olmadan her konuda fikre sahip olmasının, kaos ve belirsizlik yaratmasının eleştirisi yapılır. Şarkı, yüzeysel bilgeliğin ve düşünmeden yapılan hareketlerin sonuçlarını sorgular.

Şarkının Duygusal Yolculuk Haritası

Şarkı, eleştirel ve hayal kırıklığı dolu bir ruh haliyle başlar. Anlatıcı, çevresindeki insanların yüzeysel bilgelik ve ahkâm kesmeleri karşısında bıkkınlık ve öfke duyar. Gittikçe daha fazla kafa karışıklığı ve cehaletin hakim olduğu bir ortamda bulunmanın hayal kırıklığını ifade eder. Şarkının tonu, dinleyenleri sorgulayıcı ve düşünmeye sevk eden bir atmosfer yaratır.

Şarkının Genel Konusu ve Hikayesi

Şarkı, insanların bilge görünmeye çalışırken aslında içlerinin boş olduğunu, fikirlerinin sağlam bir temele dayanmadığını anlatır. Konuşmaların, fikir beyanlarının çoğunlukla anlamsız olduğu ve herkesin birbirine akıl vermeye çalıştığı, ancak kimsenin gerçekten neyi bilip bilmediğinin belli olmadığı bir toplum tasviri yapar. Sonuç olarak, kaosun ve anlaşmazlıkların arttığı bir toplumun yanlış gidişatına dikkat çeker.

Dil ve Sözcük Seçimi Analizi

Dil, eleştirel ve yer yer alaycı bir tonla şekillenmiştir. Kullanılan sözcükler, toplumdaki cehaleti ve fikirlerin yüzeyselliğini vurgulayan güçlü bir anlam taşır. Sözcükler genellikle derin anlamlara sahiptir ve sembolik bir dil kullanılır. "Harala gürele" gibi deyimsel ifadeler, karmaşa ve kaosu simgelerken, "allâme-i cihan" ve "şiraze" gibi eski Türkçe ve Arapça kökenli kelimeler, bilgi ve bilgelik kavramlarını temsil eder.

Bölümsel Yapı Analizi

Şarkı, ana tema etrafında gelişen bölümlerden oluşur. Giriş, insanların sahte bilgeliklerini eleştirmekle başlar ve ardından toplumun genel bir portresi çizilir. Nakarat kısmı, kaotik bir gidişatın nereye varacağına dair bir sorgulamayı içerir. Şarkının son bölümleri, bu durumun düzeltilmesi gerektiği çağrısını yapar.

Şarkıda Geçen Önemli Anahtar Kelimeler

  • Allâme-i cihan: Dünyanın en bilgini. Şarkıda insanların kendini her konuda uzman sanması anlamında kullanılır.
  • Ahkâm: Hükümler, kararlar. Şarkıda yüzeysel ve dayanaksız fikirler anlamında kullanılmış.
  • Harala gürele: Karmaşa, aceleci ve düzensiz hareket. Şarkı, toplumun kaotik gidişatını bu ifadeyle anlatır.
  • Şiraze: Düzen, denge. Şarkıda kişinin ya da toplumun dengesizliğini simgeler.
  • Şarkıdaki Dikkat Çeken Mısralar

  • "Allâme-i cihan gibi kesiyor ahkâm": İnsanların her konuda kendilerini uzman sanmaları eleştiriliyor.
  • "Konuşan çok, dinleyen yok, ne söylense boş": İnsanların dinlemeden sadece konuştuğu bir dünyayı eleştirir.
  • "Harala gürele nereye kadar bu gidiş böyle": Gidişatın karmaşık ve belirsiz olduğunu vurgular.
  • Genel Mesaj ve Sonuç

    Şarkı, toplumun bilgi eksikliği içinde kaotik ve belirsiz bir yöne gittiğini eleştirir. İnsanların yüzeysel bilgelik gösterme çabalarının, aslında büyük bir cehalet yarattığı mesajını verir. Daha bilinçli ve düşünerek hareket eden bir toplumun gerekliliği vurgulanır. Şarkının genel mesajı, bilginin sadece konuşmak değil, dinlemek ve anlamaktan geçtiğini hatırlatmaktır.

    Yorumlar

    Yorum Gönder

    Şarkıyı beğendiniz mi? Düşüncelerinizi ve şarkının teması, duyguları ve önemli noktaları hakkındaki yorumlarınızı paylaşın. Beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşarak sanatçıya destek olmayı unutmayın!

    SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

    ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

     Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

    FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

      Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...

    GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

      Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...