Ana içeriğe atla

ÇAĞRI SİNCİ - SOKAKLARIN MANEVİ ÇOCUKLARI ŞARKI SÖZLERİ

 ÇAĞRI SİNCİ - SOKAKLARIN MANEVİ ÇOCUKLARI ŞARKI SÖZLERİ



Çağrı Sıncı'nın "Sokakların Manevi Çocukları" şarkısının sözleri, bir tür sokak şiirini ve kişisel mücadelenin ifadesini barındırıyor. İşte şarkının kıta kıta analizi:


### İlk Kıta

**Teşkilatsız eşkıyayım cephanem satırlarım**

**Teşkilatsız eşkıyayım cephanem satırlarım**


Bu giriş, sanatçının toplumsal veya kişisel bir isyan içinde olduğunu, "teşkilatsız eşkıya" olarak kendini tanımladığını belirtiyor. "Cephanem satırlarım" ifadesi, sanatçının silah olarak gördüğü şeyin yazılar veya şarkı sözleri olduğunu gösteriyor.


**Rastladım bi' hayalete saman kağıt sayfalarında**

**Aklım başımdaydı bütün zaman kaymalarında**

**En az sekiz tur attım gücüm yetti sahada rakip bitti**

**Kaleye hakem geçti boş ver onu da çalımlarız lan**


Sanatçı, yazılarında veya yaratıcı süreçlerinde karşılaştığı zorlukları ve hayaletleri temsil ediyor. "Saman kağıt sayfaları" belki de eski yazılar veya taslaklar olabilir. "Zaman kaymaları" ise belki geçmişle şimdiki zaman arasındaki farklılıkları ifade ediyor. Rakiplerin bittiği, başarının elde edildiği bir spor veya mücadele öyküsü anlatıyor.


**Bizde böyle pistte kaygan adımlar hızlı**

**Doğru, hastayız, çok hastayız, bu atan nabız mı?**

**Zihin kabızlığına çare şarkılar yazıp da sakladım sanal bi’ dehlize**

**Ne dersin, anımsadın mı?**


Bu dizede, sanatçı zorlu ve kaygan bir ortamda hızlı hareket etmeyi vurguluyor. "Hastayız" ifadesi, hem fiziksel hem de zihinsel bir bozukluğu işaret ediyor. "Zihin kabızlığı" ifadesi ise yaratıcı tıkanıklığı anlatıyor. Şarkılar, bu tıkanıklığı aşmak için yazılmış ve "sanal bi' dehlize" saklanmış.


### İkinci Kıta

**Hastayız, çok hastayız ve tedavimiz ağır**

**Pişman olmadık ki hiçbi' kararımızdan**

**Vaz da geçtik gün gelince yararımızdan**

**Bakarsın meyveler de biter bi' gün darağacımızda**


Sanatçı, ağır bir tedavi sürecinden bahsediyor ve geçmiş kararlarından pişmanlık duymadığını belirtiyor. "Meyveler de biter bi' gün darağacımızda" ifadesi, gelecekte olası başarının veya ödüllerin olumsuz sonuçlarla gelebileceğini ima ediyor.


**Burası yarı açık bi’ cezaevi biz kazıp tünel koşarken**

**Anladık ki mesaimiz başlamamış daha**

**Ne hâlimiz varsa şimdi başka yarışlar peşinde aç**

**Ve varış çizgisinde kaskatıyız bak**


Bu dizede, sanatçı mevcut durumunun sıkışmışlık veya kısıtlanmışlık hissini ifade ediyor. "Yarı açık cezaevi" metaforu, özgürlük arayışını ve mücadeleleri anlatıyor. "Başka yarışlar peşinde aç" ifadesi, yeni hedeflere yöneldiğini gösteriyor.


### Üçüncü Kıta

**Cızırdayan plaklarda dinlerim müziği**

**Döner hep aklımda olağanüstü daimi sorunlarım**

**En hakiki durumlarda kulaklığında biz**

**Kulaklığında pis sokakların manevi çocukları**


"Cızırdayan plaklar" eski tarz müzik dinlemeyi ve geçmişi ifade ediyor. "Olağanüstü daimi sorunlar" sanatçının sürekli mücadele ettiği zorlukları anlatıyor. "Pis sokakların manevi çocukları" ifadesi, sanatçının çevresindeki olumsuzluklara rağmen kendi manevi değerlerine bağlı kaldığını gösteriyor.


### Dördüncü Kıta

**Bi' yerlerde bi' yanlışlık yaptım o çok belli**

**Belki gurur, belki kibir yine de bulamadım teselli**

**Bence bizim Mercedes'in vakti geldi geçti çoktan**

**Haydi gel gidelim uzak bi' yere tam zamanı şimdi**


Sanatçı, bir yanlış yapmış olduğunu kabul ediyor ama bu durumdan tatmin olamıyor. "Mercedes" ifadesi, belki de geçmişteki başarılara atıfta bulunuyor ve artık bu başarının geçmişte kaldığını belirtiyor.


**Gelgelelim kayıp belgelerim siyah perdelerim**

**Camları pis manzarası nefis penceremin**

**Biraz sendeledim, en az sekiz tekme yedim**

**Yeni bi' şey değil ben oldum olası derbederim burası yerim**


Bu kısımda, sanatçı geçmişte yaşadığı kayıplar ve sorunları anlatıyor. "Siyah perdeler" ve "pis manzara" olumsuz bir çevreyi ifade ediyor. Sanatçı, bu olumsuzluklar karşısında mücadele ettiğini belirtiyor.


### Beşinci Kıta

**Yalnız artık mesafeler tamam, sıkıntım artık zaman**

**(Eşkıyayım cephanem satırlarım)**

**Yıkıntılardan kalan hikayeler getirdim çok sıkıldım, çok sıkıldım, çok sıkıldım ah**

**Arkadaşlar, hep tuzaklaşan**

**Olan biten, hep uzakta şans**

**Sanki buz üstünde dans, sanki otostopla mars, sanki otostopla mars**


Sanatçı, mesafelerin artık tamamlandığını ve sıkıntının zamanla ilgili olduğunu ifade ediyor. "Yıkıntılardan kalan hikayeler" geçmişin izlerini taşıyor. "Tuzaklaşan arkadaşlar" ve "uzakta şans" ifadeleri, çevredeki olumsuzlukları ve şanssızlıkları anlatıyor.


### Genel Değerlendirme

Şarkı, kişisel mücadeleler, toplumsal sorunlar ve yaratıcılığın getirdiği zorluklarla ilgili derin bir anlatım sunuyor. "Teşkilatsız eşkıya" benzetmesi, sanatçının sisteme karşı duruşunu ve bağımsızlığını ifade ediyor. Genel olarak, hem içsel hem de dışsal mücadeleleri, toplumsal adaletsizlikleri ve kişisel yaratıcılığı anlatan yoğun ve kişisel bir eser.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...