Ana içeriğe atla

Ahmet Kaya - Cinayet Saati Şarkı Sözleri Analizi

 

Ahmet Kaya - Cinayet Saati Şarkı Sözleri Analizi


Haliç'te bir vapuru vurdular dört kişi

Demirlemişti eli kolu bağlıydı ağlıyordu

Dört bıçak çekip vurdular dört kişi

Yemyeşil bir ay gökte dağılıyordu


Deli Cafer, İsmail, Tayfur ve Şaşı

Maktulün onbeş yıllık arkadaşı

Üç kamarot öteki ahçıbaşı

Dört bıçak çekip vurdular dört kişi


Cinayeti kör bir kayıkçı gördü

Ben gördüm kulaklarım gördü

Vapur kudurdu kuduz gibi böğürdü

Hiç biriniz orada yoktunuz


Demirlemişti eli kolu bağlıydı ağlıyordu

Onüç damla gözyaşı saydım

Alllahına kitabına sövüp saydım

Şafak nabız gibi atıyordu

Sarhoşdum kasımpaşa'daydım

Hiç biriniz orada yoktunuz


Haliç'te bir vapuru vurdular dört kişi

Polis katilleri arıyordu

Deli Cafer, İsmail, Tayfur ve Şaşı

Üzerime yüklediler bu işi

Sarhoşdum kasımpaşa'daydım

Vapuru onlar vurdu ben vurmadım

Cinayeti kör bir kayıkçı gördü

Ben vursam kendimi vuracaktım



Şarkının başlangıcı, gelişimi ve sonucu

Şarkı, Haliç'te bir vapurun dört kişi tarafından öldürülmesiyle başlar. Cinayet, gece vakti, yemyeşil bir ayın gökte dağıldığı bir zamanda gerçekleşir. Cinayeti kör bir kayıkçı ve şarkının anlatıcısı olan kişi görür.

Şarkı, cinayetin işlenişini ve sonrasında yaşananları anlatır. Cinayeti işleyenler, maktulün onbeş yıllık arkadaşı olan Deli Cafer, İsmail, Tayfur ve Şaşı'dır. Cinayetin nedeni, tam olarak belli değildir. Ancak, maktulün öldürülmeden önce eli kolu bağlı olduğu ve ağladığı söylenir. Bu, cinayetin planlı ve intikam amaçlı olduğunu düşündürür.

Şarkı, cinayetin ardından polislerin katilleri aradığını anlatır. Ancak, polisler, cinayeti işleyenleri bulmakta başarısız olur. Bunun yerine, cinayeti işlemediğini iddia eden anlatıcıyı tutuklarlar.

Şarkının Konu analizi

Şarkının konusu, bir cinayet ve bu cinayetin ardından yaşananlar üzerine kuruludur. Şarkı, cinayetin işlenişi, nedenleri ve sonuçları üzerine odaklanır.

Şarkının Metin analizi

Şarkı, dörtlüklerden oluşur. Her dörtlük, cinayetle ilgili yeni bir bilgi verir. Şarkı, anlatıcının ağzından anlatılır. Anlatıcı, cinayeti görmüş ve duymuş bir kişidir.

Şarkıda, güçlü ve etkileyici bir dil kullanılır. Şarkı, okuyucuyu cinayetin atmosferine çeker.

Şarkının Ana teması

Şarkının ana teması, adaletsizliktir. Şarkı, cinayetin işlenmesine ve anlatıcının tutuklanmasına yol açan adaletsizliği eleştirir.

Şarkıda hangi evrensel temalar işleniyor?

Şarkıda, adalet, haksızlık, eşitsizlik ve umut gibi evrensel temalar işleniyor. Şarkı, bu temaları, cinayet üzerinden sorgulayarak, toplumdaki adaletsizliklere dikkat çekiyor.

Genel mesajı nedir?

Şarkının genel mesajı, adaletin sağlanmasının önemidir. Şarkı, adaletin olmadığı bir toplumda, herkesin bir gün mağdur olabileceğini hatırlatıyor.

Sonuç

Ahmet Kaya'nın "Cinayet Saati" şarkısı, güçlü bir mesaj içeren, etkileyici bir eserdir. Şarkı, adaletsizliğe karşı bir haykırış niteliğindedir.

Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...