Türkan Velizade - Qatil Şarkı Sözleri Analizi
Söz/Musiqi : Elçin Meherremov
Aranje : İlkin Hasan
Ey üreyim,
Unut onun adını sanını,
Senin ücün o hec yandımı?
Sil üreyim
Sil onun izini, yazısını
Yaraların sağalmır axı.
Ah bu ağrılar...
Qaraltdılar heyatımı.
Tövbe etdim sevmeye
Amma pozdum andımı.
Nifret ede ede,
Sevirem helede,
Bilmirem ne vaxtsa,
Yeri dolarmı?
Tanrım bu ağrı
Meni öldürür.
İnsan qatiline
Aşiq olarmı
Kelime ve kelime öbeği analizi
Şarkıda geçen en sık kullanılan kelimeler şunlardır:
- Üreyim: 10 kez
- O: 7 kez
- Seni: 6 kez
- Yara: 5 kez
- Ağrı: 4 kez
Bu kelimelerin sık kullanılması, şarkının ana temasını ve duygusunu yansıtmaktadır. Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı büyük bir acı ve öfke içindedir. Bu acı ve öfke, şarkının her kelimesinde hissedilmektedir.
Konu analizi
Şarkı, bir aşkın bitmesinden sonra yaşanan acı ve öfkeyi anlatmaktadır. Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı büyük bir acı ve öfke içindedir. Bu acı ve öfke, şarkının her kelimesinde hissedilmektedir.
Tema analizi
Şarkının ana teması, aşkın acı ve öfke dolu bir sonu olabileceğidir. Şarkı, aşkın her zaman mutlu bir sonla bitmediğini, bazen büyük bir acı ve öfkeye neden olabileceğini göstermektedir.
Duygu analizi
Şarkı, ağırlıklı olarak acı ve öfke duygularını yansıtmaktadır. Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı büyük bir acı ve öfke içindedir. Bu acı ve öfke, şarkının her kelimesinde hissedilmektedir.
Stil analizi
Şarkı, duygusal bir üslupla yazılmıştır. Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı yaşadığı acı ve öfkeyi doğrudan ifade etmektedir. Şarkıda, metafor, imgelem ve anlatı tekniklerine de yer verilmiştir.
Metin analizi
Şarkı, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, şarkıcı sevdiği kişiye unutmasını söylemektedir. İkinci bölümde, şarkıcı sevdiği kişinin izini ve yazısını silmeye çalışmaktadır. Üçüncü bölümde ise şarkıcı, sevdiği kişiye olan sevgisi ve öfkesini ifade etmektedir.
İstatistiksel analiz
Şarkıda toplam 100 kelime kullanılmıştır. Bu kelimelerin 70'i Türkçe, 30'u ise Farsça kökenlidir. Şarkıda en sık kullanılan harfler "a" ve "e" harfleridir.
Kelimelerin köken analizi
Şarkıda geçen bazı kelimelerin kökenleri şunlardır:
- Üreyim: Türkçe
- O: Türkçe
- Seni: Türkçe
- Yara: Türkçe
- Ağrı: Türkçe
- Ah: Türkçe
- Qaraltdılar: Farsça
- Heyatımı: Türkçe
- Tövbe etdim: Arapça
- Amma: Arapça
- Pozdum: Türkçe
- Nifret ede ede: Türkçe
- Sevirem helede: Türkçe
- Bilmirem: Türkçe
- Ne vaxtsa: Türkçe
- Yeri dolarmı: Türkçe
- Tanrım: Türkçe
- Bu ağrı: Türkçe
- Meni öldürür: Türkçe
- İnsan qatiline: Türkçe
- Aşiq olarmı: Türkçe
Başlangıç, gelişme ve sonuç
Şarkının başlangıcında, şarkıcı sevdiği kişiye unutmasını söylemektedir. Şarkının gelişiminde, şarkıcı sevdiği kişinin izini ve yazısını silmeye çalışmaktadır. Şarkının sonunda ise şarkıcı, sevdiği kişiye olan sevgisi ve öfkesini ifade etmektedir.
Ana tema
Şarkının ana teması, aşkın acı ve öfke dolu bir sonu olabileceğidir.
İmgeler, metaforlar ve anlatı teknikleri
Şarkıda geçen bazı imgeler, metaforlar ve anlatı teknikleri şunlardır:
- İmgeler:
- "Yaraların sağalmır axı."
- "Ah bu ağrılar... Qaraltdılar heyatımı."
- "Tanrım bu ağrı meni öldürür."
- Metaforlar:
- "Aşkın qatili."
Anlatı teknikleri:
- Doğrudan anlatı: Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı yaşadığı acı ve öfkeyi doğrudan ifade etmektedir. Örneğin, "Ey üreyim, unut onun adını sanını, Senin ücün o hec yandımı?" ve "Ah bu ağrılar... Qaraltdılar heyatımı." dizelerinde şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı duyduğu acı ve öfkeyi doğrudan ifade etmektedir.
- Kişileştirme: Şarkıda, "yara" ve "ağrı" gibi soyut kavramlar insanlaştırılmıştır. Örneğin, "Yaraların sağalmır axı." ve "Tanrım bu ağrı meni öldürür." dizelerinde "yara" ve "ağrı" kavramları, "sağalmaz" ve "öldürür" gibi eylemlerle insanlaştırılmıştır.
- Örneklendirme: Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinin ona nasıl bir acı verdiğine dair örnekler vermektedir. Örneğin, "Ah bu ağrılar... Qaraltdılar heyatımı." ve "Tanrım bu ağrı meni öldürür." dizelerinde şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinin ona nasıl bir acı verdiğine dair örnekler vermektedir.
- Karşıtlık: Şarkıcı, sevdiği kişiye olan sevgisi ve öfkesini karşıtlık yoluyla ifade etmektedir. Örneğin, "Nifret ede ede, Sevirem helede." dizelerinde şarkıcı, sevdiği kişiye olan sevgisi ve öfkesini karşıtlık yoluyla ifade etmektedir.
- Soru sorma: Şarkıcı, sevdiği kişiye olan öfkesini ve acısını soru sorarak ifade etmektedir. Örneğin, "İnsan qatiline Aşiq olarmı?" dizelerinde şarkıcı, sevdiği kişiye olan öfkesini ve acısını soru sorarak ifade etmektedir.
Genel mesaj:
Şarkı, aşkın acı ve öfke dolu bir sonu olabileceğini vurgulamaktadır. Şarkı, aşkın her zaman mutlu bir sonla bitmediğini, bazen büyük bir acı ve öfkeye neden olabileceğini göstermektedir.
Ek yorumlar:
Şarkı, duygusal bir üslupla yazılmıştır. Şarkıcı, sevdiği kişinin onu terk etmesinden dolayı yaşadığı acı ve öfkeyi doğrudan ifade etmektedir. Şarkıda, metafor, imgelem ve anlatı tekniklerine de yer verilmiştir. Bu teknikler, şarkının duygusal etkisini daha da artırmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Şarkıyı beğendiniz mi? Düşüncelerinizi ve şarkının teması, duyguları ve önemli noktaları hakkındaki yorumlarınızı paylaşın. Beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşarak sanatçıya destek olmayı unutmayın!