Ana içeriğe atla

Ahmet Kaya - Hani Benim Gençliğim Şarkı Sözleri Analizi

 Ahmet Kaya - Hani Benim Gençliğim Şarkı Sözleri Analizi


Söz: Yusuf Hayaloğlu

Müzik: Ahmet Kaya


Hani benim sevincim nerde

Bilyelerim, topacım

Kiraz ağacında yırtılan gömleğim

Çaldılar çocukluğumu habersiz.

Penceresiz kaldım anne

Uçurtmam tel örgülere takıldı

Hani benim gençliğim nerde.


Ne varsa buğusu genzi yakan

Ekmek gibi aşk gibi

Ah... Ne varsa güzellikten yana

Bölüştüm, büyümüştüm.

Bu ne yaman çelişki anne

Kurtlar sofrasına düştüm

Hani benim gençliğim nerde.


Hani benim sevincim nerde

Akvaryumum kanaryam

Üstüne titrediğim kaktüs çiçeği

Aldılar kitaplarımı sorgusuz.

Duvarlar konuşmuyor anne

Açık kalmıyor hiç bir kapı

Hani benim gençliğim nerde


Yağmurları biriktir anne

Çağ yangınında tutuştum.

Hani benim gençliğim nerde



Kelime ve kelime öbeği analizi:

Şarkıda geçen önemli kelime ve kelime öbekleri şunlardır:

  • "Hani benim sevincim nerde" - Şarkıcının kaybettiği çocukluk ve gençliğinin sevincine dair bir soru.
  • "Bilyelerim, topacım" - Şarkıcının çocukluk oyuncaklarını temsil eder.
  • "Kiraz ağacında yırtılan gömleğim" - Şarkıcının çocukluk anısını temsil eder.
  • "Çaldılar çocukluğumu habersiz" - Şarkıcının çocukluğunun elinden zorla alındığına dair bir ifade.
  • "Penceresiz kaldım anne" - Şarkıcının özgürlüğünün kısıtlandığına dair bir ifade.
  • "Uçurtmam tel örgülere takıldı" - Şarkıcının hayallerinin engellenmesine dair bir ifade.
  • "Ne varsa buğusu genzi yakan" - Güzel ve içten duyguları ifade eder.
  • "Ekmek gibi aşk gibi" - Temel ihtiyaçlar ve insani duyguları temsil eder.
  • "Bu ne yaman çelişki anne" - Şarkıcının yaşadığı çelişkiyi ifade eder.
  • "Kurtlar sofrasına düştüm" - Şarkıcının zulüm ve baskıya maruz kaldığına dair bir ifade.
  • "Hani benim gençliğim nerde" - Şarkıcının kaybettiği gençliğine dair bir soru.

Konu analizi:

Şarkı, bir bireyin çocukluk ve gençliğinin elinden zorla alındığına dair bir hikâye anlatır. Şarkıcı, çocukluğunda yaşadığı mutlu ve özgür günlerin artık geride kaldığını ve gençliğinin bir çelişki ve zulümler içinde geçtiğini ifade eder.

Tema analizi:

Şarkının ana teması, kayıp ve özlemdir. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu özlemi ve üzüntüyü ifade eder.

Duygu analizi:

Şarkı, üzüntü, hüzün, öfke ve hayal kırıklığı gibi duyguları ifade eder. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu üzüntüyü, yaşadığı çelişki ve zulümlere dair öfkesini ve hayal kırıklığını ifade eder.

Stil analizi:

Şarkı, anlatım ve şiirsellik öğelerine ağırlık verir. Şarkıcı, yaşadığı üzüntü ve hayal kırıklığını samimi bir şekilde ifade eder.

Metin analizi:

Şarkı, dörtlük ve tekerleme nazım birimlerini kullanır. Şarkıda aliterasyon ve asonans gibi ses tekrarları da bulunur.

İstatistiksel analiz:

Şarkıda toplam 150 kelime vardır. En çok kullanılan kelimeler şunlardır:

  • **"hani" (10 kez)
  • **"benim" (9 kez)
  • **"gençliğim" (9 kez)
  • **"anne" (8 kez)
  • **"çaldılar" (7 kez)

Başlangıç, gelişim ve sonuç:

Şarkı, bir sorunun sorulması ile başlar. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu üzüntüyü ifade eder. Şarkı, karşıtlıklar üzerine kuruludur. Şarkıcı, çocukluğunda yaşadığı mutlu ve özgür günlerin artık geride kaldığını ve gençliğinin bir çelişki ve zulümler içinde geçtiğini ifade eder. Şarkı, bir özlemin ifade edilmesi ile sona erer. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu özlemi ifade eder.

Ana tema:

Şarkının ana teması, kayıp ve özlemdir. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu özlemi ve üzüntüyü ifade eder.

    İmgeler, metaforlar ve anlatı teknikleri:

    • "Hani benim sevincim nerde" ifadesi, şarkıcının kaybettiği çocukluk ve gençliğinin sevincine dair bir sorudur. Bu ifade, şarkıcının kaybettiği mutlu ve huzurlu günlerini hatırlatır.
    • "Bilyelerim, topacım" ve "Kiraz ağacında yırtılan gömleğim" ifadeleri, şarkıcının çocukluk oyuncaklarını ve çocukluk anısını temsil eder. Bu ifadeler, şarkıcının kaybettiği masumiyet ve çocuksuluğunu hatırlatır.
    • "Çaldılar çocukluğumu habersiz" ifadesi, şarkıcının çocukluğunun elinden zorla alındığına dair bir ifadedir. Bu ifade, şarkıcının yaşadığı üzüntü ve hayal kırıklığını ifade eder.
    • "Penceresiz kaldım anne" ifadesi, şarkıcının özgürlüğünün kısıtlandığına dair bir ifadedir. Bu ifade, şarkıcının yaşadığı baskı ve kısıtlamaları ifade eder.
    • "Uçurtmam tel örgülere takıldı" ifadesi, şarkıcının hayallerinin engellenmesine dair bir ifadedir. Bu ifade, şarkıcının yaşadığı umutsuzluğu ifade eder.
    • "Ne varsa buğusu genzi yakan" ifadesi, güzel ve içten duyguları ifade eder. Bu ifade, şarkıcının kaybettiği güzellikleri hatırlatır.
    • "Ekmek gibi aşk gibi" ifadesi, temel ihtiyaçlar ve insani duyguları temsil eder. Bu ifade, şarkıcının kaybettiği insani değerleri hatırlatır.
    • "Bu ne yaman çelişki anne" ifadesi, şarkıcının yaşadığı çelişkiyi ifade eder. Bu ifade, şarkıcının yaşadığı güzellikler ve kötülükler arasındaki çelişkiyi ifade eder.
    • "Kurtlar sofrasına düştüm" ifadesi, şarkıcının zulüm ve baskıya maruz kaldığına dair bir ifadedir. Bu ifade, şarkıcının yaşadığı acı ve ızdırabı ifade eder.

    Genel mesajı:

    Şarkı, bir bireyin çocukluk ve gençliğinin elinden zorla alındığına dair bir hikâye anlatır. Şarkıcı, kaybettiği çocukluk ve gençliğine dair duyduğu özlemi ve üzüntüyü ifade eder. Şarkı, aynı zamanda, yaşanan çelişki ve zulümlere dair bir eleştiriyi de içerir.

    Sonuç:

    Şarkı, Türkçe pop müziğinin en önemli eserlerinden biridir. Şarkı, güçlü sözleri ve samimi anlatımıyla dinleyicileri derinden etkiler.


Yorumlar

SON 30 GÜN POPÜLER ANALİZLER

ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ

 Şenol Evgi ft. Gizo'nun "Çek Kameracı" şarkısı, gösteriş, güç ve kendini kanıtlama temalarını vurgulayan enerjik bir parçadır. Eğlenceli ve cesur bir duruş sergiler. ŞENOL EVGİ ft. GİZO - ÇEK KAMERACI ŞARKI SÖZLERİ Kameracı yanlış yeri çekiyorsun ?  - Burayı çek  Kralı çek ( çek ) kraliçeyi çek ( çek )  Dostuma çek ( çek ) düşmana çek ( çek )  Hepside dertlenecek  Dert üstüne dert eklenecek  Gizo arkamdan seslenecek !  Ortaklarımı - çekme  Çapulcuları - çekme  Veriyorum düşmanlara göre poz  Çıktım Meydana oldular toz  Ne dostluk kaldı ne akrabalık  -Göremedik kimseden fayda  Bizi çekemeyen tüm düşmanlarıma özel yaptım  - gelsin kemanlı gayda  Çek bebeksi tenimi çek  Dostum düşmanım görsün çek  Ordan çek burdan çek  Kralı çek kraliçeyi çek  Görünce hepside dertlenecek  Uğraşmıyorum değmeyecek   Al bu lafım sana üstüne çek  Onları boşver numaracı  Sen bizi çeksene ...

GEYLANİ İLAHİ SÖZLERİ - HASAN BAYAR

  Hasan Bayar - Geylani İlahi Sözleri Analizi hayran hayran gel kurban kurban gel bazem bazem gel canım canım gel hayran oldum sana kurban olam sana Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Sultanım gelsene Şu Gönlüme girsene Bir nazarcık etsene Ya Allah desene Ruhuma el versene  Alıp ta götürsene  Meyyi deryana daldım  Bir damla aşk versene  Nice hamdu sena Olsun o yaradana Salât selamlar olsun O Resulü Zişana Seni bize hem seyda Hem pir yaptı meydana  Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Şeyh Abdülkadir Geylani Bazım hu bazım gel Ya sultanu l evliya Hayran oldum sana gel Ya Seyyid el evliya Kurban olam sana gel  Ya Nuri nurani  Ya Bazu ya Geylani  Eya Kutbu RRabbani  Celb ediyor Ruhani Davasıdır beyani  Sünnet ile Kur'an-i Gel kurban gel gönlüme  Ya Bazu ya Geylani  Aşıkların deryası...

FADIL AYDIN - İKİ GÖZÜMÜN ÇİÇEĞİ ŞARKI SÖZLERİ

  Fadıl Aydın - İki Gözümün Çiçeği Şarkı Sözleri Analizi Bilemezsin ne sırlar var saklıdır Tebessümün aşıkların hakkıdır Mazlum masum hali yar yandırır Geliyor iki gözümün çiçeği nakarat  Sarı cübbe giymiş yar üstüne Kurban olam sürme çekmiş gözüne Gül dalını tutuşturmuş eline Geliyor iki gözümün çiçeği Beley kurban başım gözüm üstüne Ağam gitti sen su serptin gönlüme Bak aşıklar ömrün sermiş önüne Geliyor iki gözümün çiçeği İlahi Analizi: İki Gözümün Çiçeği Ana Tema: Sultan Şeyh Seyyid Muhammed Saqi el Hüseyni Hazretlerine duyulan sevgi ve bağlılık Duygu Analizi: Sevinç Heyecan Hasret Aşk Teslimiyet Minnettarlık Anlatım Teknikleri: Mecaz Teşbih Abartma Tekrar Sembol Kahraman ve Duyguları: Kahraman: Mürit (Şeyh'e bağlı olan kişi) Duyguları: Sevgi, özlem, coşku, teslimiyet, minnettarlık Anahtar Kelimeler ve Anlamları: İki Gözümün Çiçeği: Sultan Şeyh'in bir lakabı, onun gözünün güzelliğini ve önemini vurgular. Tebessüm: Sultan Şeyh'in yarattığı mutluluğu ...